Surdegsbröd med egen surdeg

Under våren som har varit bestämde jag mig för att äntligen göra den där surdegen jag funderat på så länge. Det tog sin tid att få det bra men nu har jag äntligen lyckats få till de goda bröden jag längtade efter när jag började.

De färdiga bröden, mjuka och luftiga

Till 8-9 frallor behövs:

100 g mamma(färdig surdeg som rumstempererats i minst 2 timmar)

250g vatten(ca 37 grader)
1 tsk sirap
450 g mjöl(350g kärnvetemjöl och 100g dinkelmjöl)
50 g olja
1 tsk salt

Jag startar köksmaskinen på lägsta hastighet med mamma och vatten, häller i resten alleftersom. Jag byter gärna ut en del av mjölet(100 g)mot t ex dinkelmjöl eller rågmjöl. Det borde gå att använda mycket mer av grovt mjöl men jag föredrar mina frallor mjuka och luftiga så då använder jag max 100g.
Låt degen knåda 15 min och lätt släpper kanterna på bunken(jag fyller på vetemjöl vid behov, men bara en halv dl i taget, annars blir degen gärna för tung).
Ställ degen under duk till ungefär dubbel storlek, det är en surdeg så den påverkas av t ex rumstemperatur.
Baka ut frallor av degen och låt dem jäsa på plåt ungefär 1 timme. Jag började med max 100g deg per bröd och grädda i 180 grader i 13 minuter. Receptet jag ursprungligen följde sa något annat så prova dig fram till vad som passar just din ugn. Bröden ska vara lätta och luftiga när de är klara!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.