Hembakat bröd(med torrjäst)

Tänkte baka lite portionsbröd till helgen men det fanns ingen färsk jäst att köpa i min affär. Torrjäst och mjöl däremot hade jag hemma(Vilket är tur för mjölet var också tillfälligt slut i affären)

Jag satte glatt igång och följde instruktionen om att blanda torrjästen med mjölet innan vätskan hälldes på. Den degen ville dock inte jäsa, eller rättare sagt, den jäste väldigt långsamt! Jag gissar på att degen totalt sett var för kall, även om jag hettade upp vätskan enligt instruktion.

Det färdiga resultatet!

Nu hade jag ju inte lust att vänta flera timmar på mina bröd så jag gjorde en omgång till där jag blandade torrjästen med vätskan och sedan hällde i mjölet(alltså på samma sätt som jag använder färsk jäst), och den degen jäste precis som den skulle.

Jag har valt att göra bröden mjölkfria, de blir lite ljusare men det är inget som stör mig. De är inte heller penslade med ägg utan jag har använt mig av vanligt vatten och sedan strödde jag över frön. Troligtvis är det frånvaron av ägg som gör att fröna fastnade lite dåligt.

Jag använde mig av ett klassiskt recept på bröddeg, observera att sötning är frivilligt:

Olja 1/2 dl(motsvarande mängd flytande margarin eller 50 g fast margarin/smör)
Vatten 6 dl(eller mjölk)
Torrjäst 2 förpackningar
Salt 1 tsk
(Socker/sirap 2 tsk, kan uteslutas)
Vetemjöl ca 1 1/2 liter

Gör så här: Häll jästen i en bunke. Använd varmt vatten, ca 45 grader och häll över jästen. Slå i olja, salt och socker. Häll på mjöl, ca 3/4 av mängden borde räcka till degen. Jag brukar hälla i ungefär hälften och sedan tittar jag på hur degen ser ut. När den är seg, blank, smidig och släpper bunkens kanter, då är mjölmängden lagom. Lägg över duk och låt jäsa till dubbel storlek, brukar ta ungefär 30 min.

Arbeta degen lätt och stjälp upp den på mjölat arbetsbord, den ska gå att jobba med utan att du blir kladdig om händerna. Forma de bröd du vill ha, jag gjorde 24 små platta bullar och ställde att jäsa en halvtimme till.

Sedan penslade jag med vatten, hällde över vallmofrön och ställde in i ugn på 200 grader i 10 minuter. Jag kollar om mina bröd är färdiga genom att vända på ett av dem och knacka, låter det ihåligt är de klara!(annars låter jag dem stå en 2-3 minuter till om det är små bröd som denna gång)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.